Gratis verzending vanaf €100 & levering binnen gemiddeld 4-8 dagen!

Reizen met een kleintje

Reizen met een kleintje afbeelding

Kim

Creatieve duizendpoot, auteur en travelinfluencer

1 (Abby van 1 jaar)

30

Reizen met een kleintje

Voor de geboorte van onze dochter Abby (april ‘22) ging ik gerust tien keer per jaar op trip. Van lange reis tot solo workation en van een of twee nachtjes weg in eigen land tot citytrip met vriendinnen. Als digital nomad kon ik werken waar en wanneer ik dat wilde - en vrij nemen wanneer ik daar zin in had. Geen gepuzzel met vakantiedagen, heerlijk! Maar met een baby (en inmiddels dreumes) en een vriend met een loondienstbaan in de zorg gaat dat toch nét een tikkie lastiger. Toch proberen we er regelmatig met Abby op uit te trekken. In dit blog deel ik mijn tips & tricks rondom reizen met een kleintje.    

Laat ik - voor ik losbarst - vooropstellen dat je vooral moet doen waar jíj als ouder gelukkig en ontspannen van wordt. Ongeacht wat iedereen om je heen je aanraadt. Kleine kids zullen zich de reis waarschijnlijk toch niet meer herinneren. Jij wel. Zie je jullie gezin al helemaal onder een palmboom in Azië zitten? Doen! Bergtochten maken in de Alpen? Gaan! Maar als je bij het idee aan een lange autorit of vlucht alleen al stressvlekken krijgt, dan heeft ons eigen kikkerland ook echt meer dan genoeg leuks te bieden. 

 

En dan nog iets: ik ben echt een leukere moeder als ik óók af en toe zonder kind een paar nachten weg kan. Geen luiers, maar écht lekker luieren. Zo pakte ik toen Abby vijf maanden was een paar dagen Ibiza met een vriendin - en dat was echt een fantastische beslissing. Nooit spijt van gehad!

 

Maar daar gaat dit blog niet over natuurlijk. Terug naar het reizen mét kinderen. Toegegeven: dat kan best een avontuur op zich zijn. Een paar tips van mijn kant:

Voorbereiding is key

Waar ik voorheen altijd een beetje van ‘alles op het laatste moment’ was, is dat nu wel anders. Een goede voorbereiding met een kleintje is écht het halve werk. Regel allereerst uiteraard ruim van tevoren een pasfoto en paspoort (dit duurde bij ons ineens een heel stuk langer dan verwacht!). Lees je goed in bij het uitzoeken van een accommodatie (is er eventueel een lift, is er genoeg ruimte om de kleine in de wagen te laten slapen, hebben ze een kinderbedje?), is de plek van de bestemming een beetje kinderwagen-proof? Kun je ‘s nachts op een fijne tijd vliegen? 

Maak tijdig een uitgebreide checklist waarop staat wat je allemaal mee wilt (moet) nemen, zoals genoeg vermaak en een reserveknuffel. Begin vooral op tijd met pakken én rondvragen bij familie en vrienden wat je eventueel kunt lenen aan spullen. Hoef jij die dure kinderdrager voor in de bergen of dat mooie opgooitentje niet te kopen voor die ene reis.

 

Kies voor comfort

Toen Abby drie maanden was, vertrok ik met een vriendin en haar zes weken oude baby met de Thalys naar Parijs. Een trip om nooit te vergeten! Zowel heen als terug hadden we tickets voor de eerste klas en dat was toch echt wel heel erg lekker. Voor € 18 per enkele reis heb je meer ruimte, eten en drinken en continu service. Met twee baby’s geen overbodige luxe! 

 

Wees niet bang om hulp te vragen

Met een open en flexibele instelling ben je wat mij betreft al halverwege. Overal waar we in Parijs kwamen, werden we zó lief geholpen door voorbijgangers of andere gasten in het restaurant als we ook maar een halve blik om ons heen wierpen. De meeste mensen zijn écht bereid om mee te denken als je met een kleintje (of twee, of drie) reist. Durf te vragen of die lieve buurvrouw je misschien even wil helpen instappen, de wagen kan inklappen of je kleintje vast wil houden. En neem eventueel iets lekkers mee voor de mensen om je heen in de trein of het vliegtuig. Wordt gewaardeerd!

Probeer je bagage zo licht mogelijk te houden

Natuurlijk neem je voldoende essentials mee (denk aan luiers, doekjes, voeding, kleding en medicijnen), maar kijk verder wat je kunt schrappen of op de plek van bestemming in geval van nood nog kunt scoren. Je hoeft zelf ook echt geen 24 jurken of broeken mee ‘voor het geval dat’. Uiteindelijk draag je toch altijd die paar favo outftits, niet? Zonde om met een hoop onnodige kilo’s te vertrekken.

 

Stel je zo flexibel mogelijk in, plan niet teveel en leg jezelf geen druk op

Reizen met een kleintje kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Fijn als je je plannen aan kunt passen als dat nodig blijkt. Mijn motto luidt altijd ‘probeer het gewoon’. Lukt iets niet? Is je kleintje niet in z’n hum bij het ontbijt? Brullen geblazen? Je kunt altijd weer terug naar je kamer om tot rust te komen. Maar dan heb je het in elk geval geprobeerd.

Maak eindeloos veel foto’s en video’s

Geniet! Slurp elk moment op. En leg het vast! Dit gaan jullie nooit meer vergeten. Maak ook vooral een fotoboek bij thuiskomst. Dat blijft - vind ik - toch wel het allerleukst om doorheen te bladeren. Daar kan geen Insta-feed of map in je smartphone tegenop.

 

Gaan met die banaan!

Last but not least, als het aan mij ligt de belangrijkste tip van allemaal: ga! Boek die (mini)vakantie. Dan kun je in elk geval nooit spijt krijgen dat je niet bent gegaan. En balen van iets wat je wél hebt gedaan, is in mijn ogen altijd beter dan van iets wat je niet hebt gedaan.