Gratis verzending vanaf €100 & levering binnen gemiddeld 4-8 dagen!
    Categorieën
  • Baby (kleding & accessoires)
  • Baby- en kinderkamer
  • Bad & Verzorging
  • Bestsellers
  • Cadeaubonnen
  • Kind (kleding & accessoires)
  • Moederdag cadeaus
  • Sale
  • Shop the look
  • Sieraden
  • Spenen & Speenkoorden
  • Tassen
  • Volwassen accessoires

Eten met jouw uk!

Eten met jouw uk! afbeelding

Michelle & Nanou

Eigenaren Voedingstuin (www.voedingstuin.nl)

Michelle: Benja (6) & Lily (3) & Nanou: Jonah (3) & Bobby (0)

Eten met jouw uk!

Was je net gewend aan het maken van oefenhapjes, voor je het weet is je kleintje alweer toe aan de volgende fase: met jou mee-eten. Je pinkt even een traantje weg, weer een mijlpaal bereikt. Want als je kindje één jaar oud is, dan is hij of zij niet meer afhankelijk van melk. De darmpjes zijn inmiddels volgroeid en dus klaar om ook vast voedsel te verteren. Is je kook-inspiratie een beetje op sinds je een ouder bent geworden? Of loop je met je dreumes of peuter tijdens het eten tegen de nodige uitdagingen aan? Dan helpen wij je hier een handje op weg!

Vanaf vier á zes maanden is je kindje toe aan het oefenen van hapjes. Je merkt het vanzelf wanneer je uk meer aandacht heeft voor de inhoud van je bord dan voor jou. Na zes maanden kan je deze eerste hapjes uitbreiden zodat naast melk ook vast voedsel het maagje van je kindje gaat vullen. Vanaf acht maanden ga je zelfs enkele borst- of flesvoedingen vervangen door vast voedsel. Laat dat eten van vast voedsel voor sommige kindjes nou net een hele kunst zijn.

ONTSPAN!
Probeer jij je kind kosten wat kost zijn bord te laten leegeten? Hoe meer druk je hierop legt, hoe harder je kind gaat protesteren. Adem in en uit. Begin zelf wel met eten en laat het bord voor zijn neus staan. Eens kijken of je kind dan toch een hap naar binnen werkt als jij even je aandacht op iets anders hebt gelegd. Vaak wint de nieuwsgierigheid van het kind en begint hij toch te eten als je er geen focus meer op legt.

SMAKEN
Kritische kindjes kunnen best even de tijd nodig hebben om aan bepaalde smaken te wennen. Geef niet te snel op en laat je kindje 10 á 15 keer een zelfde smaak proeven. Je kind kan een smaak echt gaan waarderen door het vaker te eten. Wist je dat je kind al in de baarmoeder smaken meekrijgt van voeding die jij zelf eet? Als je dus al tijdens de zwangerschap gevarieerd gegeten hebt, dan leert je kind al verschillende smaken kennen. Kindjes die borstvoeding krijgen proeven ook elementen van wat mama die dag gegeten heeft. Jong geleerd is oud gedaan.

Tip: verdeel een boterham in tweeën of vieren voor meer beleg opties op één boterham. 

ZOUT 
De nieren van een kind kunnen zout nog niet goed verwerken. Zout kan daarom de nieren van een jong kind aantasten. Maak liever gebruik van ander kruiden zoals komijn, kurkuma, paprika, basilicum, oregano, peterselie of dille. Houd er ook rekening mee dat zout aan producten is toegevoegd, vooral kant-en-klare producten, soepen en sausen.

ZOETEKAUW 
De natuurlijke voorkeur van een kind gaat uit naar zoete producten. Geef je kind liever niet te vaak zoet eten en drinken omdat het dan snel went aan deze smaak. Op die manier is het lastiger om andere smaken te leren waarderen. De tandarts is ook geen fan van veel limonade, snoep en koek. Dus liever geen hagelslag, vlokken en chocoladepasta. Maar wat kan je dan nog wél op
het broodje van je kind smeren? Oké, wij denken even met je mee, wat dacht je van:

 Hummus zonder zout met schijfjes komkommer
 100% pindakaas
 Plakjes fruit zoals banaan, appel of aardbei
 Hüttenkäse met een snufje kaneel
 Zuivelspread met cherry tomaatjes
 Omelet of gekookt eitje
 Kipfilet
 Avocado
 En natuurlijk is er ook af en toe ruimte voor jam of appelstroop

 

VROEGE VARIATIE 
Als je eenmaal kinderen hebt snap je niet meer waarom jouw kinderloze versie altijd zo’n haast had in de ochtend. Want wassen, aankleden, eten, eigenwilletje, veters strikken, kind is afgeleid, nog meer eigenwilletje, etc. Hoe kom je nog op tijd de deur uit? Kies in ieder geval voor een ontbijt dat er makkelijk in gaat. Jup, dit kan per maand, week of zelfs per dag enorm verschillen. Staat jouw brein ’s ochtends nog niet aan voor creativiteit? Je bent hierin niet alleen. Als je kind geen trek heeft in brood, maak dan eens een papje, yoghurt met muesli, of af en toe bananenpannenkoeken. Kleed het ontbijt gezellig aan met fruit, pitten en zaden. Betrek je kind bij de bereiding, misschien wil hij helpen met het klaarmaken. Drie keer knipperen en hij heeft het ontbijt op.

MAAK ETEN GEZELLIG
Stel je voor. Je kindje wordt wakker, komt beneden en ziet een gedekte ontbijttafel staan. Wedden dat de interesse dan is gewekt? Je kind wilt aan tafel en kijken wat er gegeten kan worden. Ga samen aan tafel en maak het gezellig met liedjes en spel. Dit helpt bij een gevuld maagje en de verbinding tussen jou en je kindje. Trouwens, zien eten doet eten.Probeer dus zelf ook met een knorrende maag aan tafel te stappen.

GROENTE FEESTJE 
Wil het niet lukken met die groenten ’s avonds? Probeer dan eens om ook op andere momenten en manieren groente aan te bieden. Verwerk spinazie en bietjes in een smoothie. Verwerk courgette in een pannenkoek. Of maak een borrel plankje met noten, paprika, komkommer en een groente dipje. Zo heeft je kindje al een flinke dosis groente op voordat hij ‘s avonds tafel aanschuift.

VERSTOPPEN VS. WENNEN
Het groente feestje van onze vorige tip is overigens niet bedoeld om kinderen te laten wennen aan smaken. Je kind went namelijk niet aan courgette wanneer je het door de blender gooit en dit stiekem in een saus verwerkt. Naast smaak, spelen ook structuur en substantie mee bij het wennen aan een bepaald product. Gewoon volhouden dus en blijven aanbieden. Probeer eens te variëren in bereidingswijze als je kind maar niet kan wennen. Denk aan koken, roerbakken, rauw, roosteren, stomen, etc.

VORMEN
Naast bereidingswijze kun je ook spelen met de vorm van voedsel. Een stronkje broccoli kun je prakken, in stukjes snijden, met iets anders mengen etc. Bied ook eens hele stukken groente aan volgens de Rapley methode. Misschien helpt dit jouw kind wel om te eten. Blijf natuurlijk wel altijd bij je kind wanneer het eet. De ervaring bij ons thuis is dat 10000 bakjes met verschillende ingrediënten ook kan helpen om interesse in eten te wekken. En wat dacht je van rijst geserveerd als vorm van een omgekeerd kommetje of leuk figuurtje. Pinterest kan je ook goed helpen met ideeën om groente en fruit op een speelse manier te serveren.

NA-APEN
Geef het goede voorbeeld aan je kind! Dus kies voor groente, volkoren producten en drink voldoende water. Je wordt continu gespiegeld door je kind, dus ook aan tafel.

Wij zien in onze praktijk onder andere vrouwen die zwanger willen worden, of juist de zwangerschap kilo’s kwijt willen, onbedoeld gewichtsverlies bij borstvoeding hebben, of advies vragen rondom voeding in een druk gezin. Heb jij vragen over voeding in jouw gezinssituatie? Neem dan gerust ook eens contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Liefs,
Michelle en Nanou
De Voedingstuin
devoedingstuin.nl