Gratis verzending vanaf €100 & levering binnen gemiddeld 4-8 dagen!

Geen glitters, vlinders en perfecte plaatjes

Isabelle vertelt open over haar Postpartum Depressie

Isabelle vertelt open over haar Postpartum Depressie afbeelding

Isabelle Heijhoff

Freelance brand creative design & styling

Zoontje Harvey Willow geboren juli 2022.

Isabelle is geboren in 1991

Geen glitters, vlinders en perfecte plaatjes

Isabelle vertelt open over haar Postpartum Depressie

Picture perfect.. of toch niet? Eerlijke verhalen over proberen zwanger te worden, zwanger zijn, bevallen en het ouderschap. Naar onze mening mist dit teveel op social media! Toch zijn er vrouwen die eindelijk (THANK YOU!!!) hun eerlijke verhaal delen, zonder de perfecte vlinders, plaatjes en glitters. Maar puur en rauw zoals het echte leven is. Dit soort verhalen zijn nodig om een realistischer beeld te krijgen van de meest kwetsbare periode in het leven. Isabelle Heijhoff ('91) trapt deze serie af met haar eerlijke verhaal over de postpartum depressie. Lieve Isabelle, dank voor het delen van jouw eerlijke verhaal, hiermee ben je een voorbeeld voor ons en andere vrouwen! Isabelle is een prachtige vrouw met veel volgers op haar mooie Instagram account (@isabelleheijhoff), als brand creative op het gebied van design & styling laat ze de mooiste dingen zien! Als Isabelle en haar vriend Stan na een paar jaar relatie zwanger zijn kunnen ze hun geluk niet op, een kleintje op komst! Maar ze ervaart niet alleen maar vreugde, het is ook even schakelen. Isabelle vertelt: "Mijn vriend was direct in extase, ik was daarentegen compleet in shock en dat voelde heel dubbel. Ik voelde mij schuldig dat ik dit voelde omdat ik weet dat zwanger worden, voor mij maar ook voor anderen, niet altijd vanzelfsprekend is. Ik heb veel gehuild in die eerste weken omdat ik mij afvroeg: ben ik hier echt wel klaar voor? Stan heeft mij hier echt bij geholpen, hij vroeg aan mij: 'Wat heb je nodig om je echt fijn te voelen?' Toen kwam het besef dat ik er juist graag over wilde praten. We hadden het de familie nog niet verteld en wilden wachten tot kerst, maar ik had het nodig om het nu al te delen omdat ik het eenzaam vond om het zo lang voor me te houden. Die zelfde avond nog zijn we naar mijn moeder gereden en hebben het haar verteld". Dat Isabelle er eindelijk over kan praten geeft opluchting en na zo een 12 weken zwangerschap begint ze zich fijner te voelen. "Ik denk dat het een proces is geweest dat moest groeien, een proces van acceptatie dat je leven gaat veranderen en dat dit niet slecht hoeft te zijn."

Hartje zomer 2022 bevalt Isabelle van haar zoontje Harvey-Willow. "Ik vond de bevalling zó gezellig, dat had ik echt niet verwacht omdat ik vaak negatieve verhalen hoorde over bevallingen die niet goed verliepen en vooral HEEL zwaar waren. De podcast 'Podnataal' heeft mij erg geholpen doormiddel van het luisteren naar positieve verhalen."

Na de bevalling voelt Isabelle niet direct die roze wolk. "Harvey-Willow werd op mijn borst gelegd en ik dacht alleen maar: 'Wie ben jij? Ik ken jou helemaal niet.' Het was heel onwerkelijk en ik was op zoek naar herkenning." Helaas ging het medisch gezien niet helemaal van een leien dakje, Isabelle voelt zich slap en moet een nachtje blijven. Eenmaal thuis krijgt ze ontzettende hoofdpijn. "Mijn hoofd knalde uit elkaar van de pijn en ik had ook veel last van mijn nek en mijn rug". Na overleg met het ziekenhuis komen ze tot de conclusie dat er door de ruggenprik een klein gaatje in haar ruggenmerg is ontstaan waardoor lekkage ontstaat. Dit noemen ze 'Spinal Headache' en Isabelle moet 10 dagen plat op bed blijven liggen. "Dit vond ik enorm zwaar, zowel fysiek als mentaal. De kraamtranen bleven maar vloeien en ik kon helemaal niets doen doordat ik continue plat moest liggen. Ik kon geen flesjes geven of luiers verschonen terwijl ik alleen maar wilde hechten met mijn kindje. Ik had het begin van het moederschap echt heel anders voorgesteld, ik voelde mij ontzettend schuldig."

Deze periode beginnen de twijfels in Isabelle haar hoofd te ontstaan. "Ik begon mij af te vragen of ik er wel goed aan had gedaan om moeder te worden. We hadden het toch zo fijn samen, waarom hadden we er dan voor gekozen om deze goede dynamiek te veranderen? Stan ging na twee weken weer aan het werk en ik zat met Harvey thuis. Dat viel mij heel erg zwaar. Ondanks dat Harvey een hele lieve en makkelijke baby was en ik veel hulp kreeg van familie, kostte alles mij ontzettend veel moeite."

Ik begon mij af te vragen of ik er wel goed aan had gedaan om moeder te worden.

"Iedere keer als ik met Harvey was, kreeg ik pijn aan mijn nek en overviel mij een vermoeidheid zoals ik nog nooit eerder had gehad. Zodra Stan om 18:00 thuis kwam van werk gaf ik Harvey over en ging ik naar boven of in bad zitten. Zware gedachten stroomden door mijn hoofd, maar ik durfde ze niet uit te spreken. Ik zag een hele lieve lachende baby, maar waarom had ik er geen gevoelens voor? Waarom voelde ik een afstand?"

Isabelle stort zich op haar werk als afleiding van deze gedachtes en merkt dat dit haar weer wat ruimte en energie geeft. "De vrijdagen waren eigenlijk bedoeld om samen te zijn, maar ik plande deze dagen vol met afspraken voor werk en zorgde dan voor oppas. Ik merkte dat ik moeite had met de verantwoordelijkheid die zo een kleine baby met zich meebracht, ik was overbezorgd en stortte telkens weer volledig in als Harvey huilde. Tegelijkertijd schaamde ik mij ook voor deze gevoelens, zoveel mensen willen dolgraag kinderen krijgen en ik ben niet eens dankbaar. Ik vond dat ik niet mocht klagen want het grootste geluk had ik in mijn handen."

Isabelle merkt dat ze de gevoelens niet wil toekennen aan een postpartum depressie maar denkt dat het komt door het slaapgebrek, de hormonen en het wennen aan de nieuwe situatie. Ook mensen in haar omgeving reageren laconiek wanneer ze deelt dat het haar af en toe zwaar valt; 'Geniet er nou maar van, voordat je het weet is hij groot', 'Deze tijd krijg je nooit meer terug' of 'Dit is de mooiste tijd uit je leven'. Bij elke opmerking voelt Isabelle zicht slechter en slechter en vraagt zich steeds vaker af wat er mis is met haar.

"Vakanties met zijn drieën vielen mij zwaar en ik plande expres ook weekendjes weg met zijn tweeën. Stan was lief en begripvol maar wist ook niet waarom ik dit had en daardoor voelde ik mij vaak nog onzekerder. Pas na een jaar ben ik daardoor op zoek gegaan naar hulp. De term 'postnatale depressie' had ik vaker gehoord, maar daarbij moest ik alleen maar denken aan de film 'De gelukkige huisvrouw' waarbij een vrouw zo zwaar in de depressie zat dat ze haar eigen kind iets wilde aandoen, dit had ik gelukkig niet en daarom dacht ik dat het niet op mij van toepassing was."

Isabelle zocht hulp bij fysio en huisarts en na tientallen sessies is het uiteindelijk haar coach die haar voorheen altijd op werkgebied hielp die haar laat inzien dat het wel om een 'postnatale depressie' ging. "Toen dit benoemd werd viel er letterlijk een last van mijn schouders af, er kwam begrip van andere mensen omdat ik het voor het eerst durfde te benoemen. Ik stapte over mijn schaamte heen en merkte dat praten (net zoals in het begin van mijn zwangerschap) hielp."

Sinds 6 maanden voelt Isabelle zich weer echt de oude en kijkt ze met hele andere ogen naar haar prachtige zoontje. "Hij is het dierbaarste bezit dat ik heb en mijn hart stroomt momenteel letterlijk over met liefde voor hem. Het liefste ben ik elke dag met hem en haal ik hem zelfs eerder op van de crèche wanneer dit kan"

Met haar verhaal hoopt Isabelle andere vrouwen te kunnen helpen, ze heeft zelf ervaren dat erover praten helpt en merkt dat er nog veel vrouwen zijn die hieronder lijden en zich niet durven uitspreken. Waarom posten we zo weinig over dit onderwerp en doen we allemaal mee aan die roze of blauwe wolk?

Wil jij ook een eerlijk verhaal delen? Mail dan naar [email protected]