Gratis verzending vanaf €100 & levering binnen gemiddeld 4-8 dagen!

De bevalling en kraamweek van: Leonie

De bevalling en kraamweek van: Leonie

De bevalling en kraamweek van: Leonie afbeelding

Fiene

Redacteur Teddy & Beer

De bevalling en kraamweek van: Leonie

De bevalling en kraamweek van: Leonie

Eigenaresse van Teddy & Beer, Leonie (32), is op 30 september bevallen van haar tweede kindje Lauren Lewis. Ik heb haar geïnterviewd over haar bevalling en de kraamweek. Ook geeft ze tips voor aanstaande of net bevallen moeders. 

De bevalling

De bevalling ging heel snel. Met Julie was ik 4.5 uur bezig, toen zou ik eigenlijk naar het ziekenhuis gaan, want ik vond het fijn om de medische kant achter de hand te hebben. Toen de verloskundige kwam had ik al 9 cm ontsluiting en gingen we niet meer naar het ziekenhuis.Door deze ervaring wist ik eigenlijk al dat deze bevalling ook snel zou kunnen gaan en het waarschijnlijk het ziekenhuis niet zouden gaan halen - daar had ik me ook niet op ingesteld. Maar dat ging dus nog een stukje sneller dan gedacht; binnen 1.5 uur was Lauren er al! Om 23:45 voelde ik een wee en 3 weeën later riep ik naar Ramon: 'ik denk dat je de verloskundige moet bellen want dit gaat snel!' Ik voelde toen direct al zijn hoofdje drukken. Zij was er met 15 minuten en toen zij inwendig onderzoek deed zat ik al op 10cm ontsluiting, alleen mijn vliezen waren nog niet gebroken. Doordat de kraamhulp het misschien niet zou gaan redden, gingen Ramon en de verloskundige alles klaar zetten. Rond 01:00 brak zij mijn vliezen en om 01:37 is Lauren geboren, mega snel dus! Dat vond ik hartstikke fijn, want ik had de hele week al last van voorweeën, harde buiken, ik was eigenlijk gewoon helemaal klaar met de zwangerschap. Tijdens en na de bevalling had ik  weinig bloedverlies en maar 1 hechting nodig, het ging eigenlijk volgens het boekje, voor mij echt een droombevalling!

Kraamzorg

Als je thuis bevalt is de kraamzorg al aanwezig om daarbij te helpen, maar het ging bij mij zo snel dat het even de vraag was of zij het zou halen. Een kwartier voordat Lauren geboren werd kwam zij binnen en toen kon ze toch daarna helpen en dat is vooral wat nodig is dus ze was er ‘s nachts al, want Lauren is rond half 2 geboren. Alles ging zo goed dat ze al om 03:30 uur naar huis ging en dan was ze er de volgende ochtend weer. Omdat ik ‘s nachts bevallen was, had ik nog recht op de volle week daarna.

In totaal heb ik de hele week 49 uur kraamzorg gehad en dan heb je 7 of 8 uur per dag kraamzorg. Ze ging dan elke dag rond 15.00 naar huis, dat was wel fijn, want nu met een tweede kindje weet je het meeste al en is het meer om in het huis te ondersteunen. Ze deed ook veel met Julie dus dat was wel echt heel leuk, ze deden samen spelletjes en elke ochtend ging ze Julie haar haar invlechten, samen boodschappen doen en koken. Dus het is ook wel fijn dat de kraamzorg daar ook aan denkt en niet alleen dat ze met mij bezig was, maar dat ze ook het andere kindje even ‘overneemt’." 

Verschil eerste en tweede kraamweek

Tijdens deze kraamweek hadden wij een andere kraamhulp, we hadden gekozen voor een particulier, want via een organisatie weet je niet wie je krijgt en is diegene er wie er die week dienst heeft. Maar ik vond het wel fijn dat als iemand een hele week in je huis komt en de hele dag met je gezin is, je wel een klik met iemand hebt en dat je dat van te voren kan ‘uitzoeken’. In mijn eerste kraamweek bij Julie hadden we een andere kraamzorg, maar we hebben er bewust voor gekozen deze niet weer te kiezen, want de klik was er niet. Het grote verschil tussen de eerste en de tweede keer kraamweek is wel dat je de eerste keer moeder wordt en de tweede keer ben je al moeder.   Voor mij was dat veel relaxter en dan gaat dat in het gezin ook veel gemakkelijker. Bij een eerste kindjeDe eerste keer ben je toch wat onzekerder over de borstvoeding, krampjes van het kindje, verschonen en de kwetsbaarheid van het kindje. De tweede keer weet je hoe het is en wat je wel en niet moet doen. Deze keer heb ik het dus veel fijner ervaren dan de eerste kraamweek.”

Hydrofiele doeken heb je gewoon overal voor nodig: voor het badje, voor de voeding, spugen

De reactie van Julie & trakteren

"Dat was echt heel schattig. Van te voren had ik al bedacht als ik zou mogen kiezen hoe het zou verlopen dan was dat ik ‘s nachts zou bevallen en dat Julie  de volgende ochtend de baby zou ontmoeten. Dat is precies hoe het is gegaan, echt een droom!dat was bij mij ook zo! Ze werd wakker, kwam naar onze slaapkamer en ze zei echt direct: ‘De baby is geboren!’. Het was ook alsof ze het echt al begreep. Ze wilde ook gelijk haar speen aan de baby geven, zo van 'die is nu voor de baby'. Ze is nog helemaal niet jaloers geweest, maar ze moest wel weer even haal plekje vinden, dus ze was soms wel nog wat druk in huis. Er hingen slingers en ballonnen, dus de hele week vond ze het een feestje. Ze is echt een trotse grote zus."

"De eerste dag dat ze naar het kdv ging nadat Lauren was geboren mocht ze trakteren. Ze trakteerde koekjes met zijn naam in het fondant. Neem even een kijkje op de instagram: @koekjesvandido. Dat is wel echt een tip om dat van te voren te regelen! Voor haar was het ook leuk om te laten zien dat ze een grote zus was geworden en het is belangrijk dat zij ook niet vergeten wordt zodra er een nieuw kindje komt." 

Hoogte en dieptepunten van de kraamweek

Ik heb niet specifiek 1 moment wat ik echt het leukste vond. De eerste dag is gewoon echt bijna magisch, dat je de hele dag naar je kindje aan het staren bent: ‘je bent er eindelijk en we kunnen elkaar echt leren kennen’. Wij hebben heel rustig aan gedaan en in de kraamweek echt alleen de ouders even laten langskomen dus niet teveel prikkels van buitenaf. Dit was fijn voor mij zelf maar ook voor de kleine en Julie. Ik zou wel echt aanraden om de tijd te pakken om even te rusten en lekker alleen met je gezin te zijn. Deze kraamweek heb ik geen negatieve ervaringen gehad, met de eerste vond ik het toch wel wat lastiger met de borstvoeding en als het dan niet op gang komt dat je moet kolven en toch even schakelen naar 2 a 3 keer in de nacht wakker worden., Maar dat hoort er ook bij en dat heb ik niet als iets negatiefs gezien.”

Onmisbare producten

“Hydrofiele doeken, want dat heb je gewoon overal voor nodig: voor het badje, voor de voeding, spugen. Ik heb kleine en grote hydrofiele doeken, vooral die grote zijn fijn om je kindje even lekker in te wikkelen nadat je hem/haar in bad hebt gedaan. Je kan ze ook gebruiken als een lakentje of in de kinderwagen. Ik heb ook de Cocoon van Hvid, dit is een soort slaapzak van merinowol, echt ideaal, hij ligt er 24/7 in. Dus naast hydrofiele doeken, zijn musthaves voor het kindje: een lekker dekentje, een mutsje, eventueel een speentje en natuurlijk heel veel liefde.

Voor jezelf zijn trouwens de postpartum onderbroeken van Mother Mother een musthave. Als het ergste vloeien voorbij is kun je trouwens ook menstruatie ondergoed gebruiken ipv maandverband (o.a. Snuggle, Hema), ik vind dit veel fijner zitten en kan me hierdoor vrijer bewegen.” 

Geboortekaartje

“We hebben de kaartjes van te voren laten ontwerpen bij Menk Design. Gelijk nadat Lauren geboren was, heb ik de gegevens doorgegeven, zodat ze geproduceerd konden worden. Toen hebben ze de kaartjes vrij snel geleverd bij ons, maar hebben we ze expres pas aan het einde van de kraamweek verzonden. Dit zodat ze pas bezorgd werden zodra wij ook weer tijd, zin en behoefte hadden aan visite.”

Borst- of flesvoeding?

Uiteindelijk ging het bij Julie ook wel goed, maar was het met name in het begin heel veel gedoe met tepelhoedjes etc. Nu was er veel minder druk, ook vanuit de kraamhulp. Toen ik aan haar vroeg wanneer ik moest beginnen met kolven en zij zei dat we niet gingen kolven, maar dat ik mijn lichaam gewoon even de tijd moest geven om dat op te bouwen en dat gebeurde. Ik heb wel al een paar keer wat afgekolfd voor als ik een keer de deur uit wil, maar Lauren heeft best wel veel last van krampjes dus ik wil niet nu al gaan rommelen met borst- en flesvoeding door elkaar. Ik heb de draadloze kolf van Elvie, dat is wel echt een lifesaver! Al helemaal met een tweede kindje, je hebt je handen vrij en kunt daardoor veel makkelijker kolven (ook tijdens het koken oid) en wellicht ook langer doorgaan met het geven van borstvoeding. Het is wel een prijzig apparaat maar tot nu toe is het echt elke euro waard!

Je hebt ook van die lekschalen, als je dan aan de ene kant borstvoeding geeft kan je de lekschaal aan je andere borst leggen, want er komt altijd daar ook al melk uit, dat kan je zo dus opvangen. Ik heb eigenlijk per dag een hele voeding wat ik dan kan opvangen zonder dat ik hoef te kolven! Dus dat is ook echt een goede tip voor toekomstige moeders of moeders die al borstvoeding geven.  

Verder ben ik heel open minded qua borstvoeding: ‘Wat niet lukt dat lukt niet, dus ik heb niet perse dat ik denk borstvoeding is beter dan flesvoeding’. Ik dacht ik ga de borst gewoon proberen en als dat lukt is dat natuurlijk heel mooi meegenomen en we zien wel hoe lang dat goed blijft voelen.”

Wat is het leukste kraamcadeau dat je hebt gekregen?

“Deze kraamperiode heb ik bijna alleen maar praktische spullen gekregen, want met een tweede kindje heb je al zoveel dat mensen daar ook wel rekening mee houden. En alles uit mijn eigen shop had ik natuurlijk zelf al in de uitzet ;-).
Mijn ouders wilden een iets groter cadeau geven dus die hebben een kinderstoel extra gegeven, een Duploset, een lego trein, leuke, grote en praktische dingen waar hij eigenlijk nu nog niks aan heeft. Van vrienden vragen we toch, het klinkt heel saai, maar een cadeaubon van een webshop of winkel. Dan kan ik later een iets groter cadeau uiteindelijk zelf nog bestellen, want op dit moment heb ik eigenlijk nog niks nodig. 

Wij hebben zelf vrienden een heel mooi cadeau gegeven. De webshop Maria el Mar maakt zelf oesters en dan schrijft ze bijvoorbeeld de naam en de geboortedatum in de oester en die wordt dan in een lijst geleverd. Het is echt prachtig gewoon, ik vond dat zelf echt een heel mooi cadeau, een blijvende herinnering. Dat is natuurlijk hetzelfde met de producten van mijn webshop dat het heel mooi is dat je zo’n dekentje met jouw kindjes naam nooit zal weggooien en hetzelfde met een mutsje, het hoeft niet heel duur te zijn, maar dat zijn eigenlijk wel items die voor altijd een betekenis blijven hebben en bewaard kunnen blijven in een geboortebox.”