Gratis verzending vanaf €100 & levering binnen gemiddeld 4-8 dagen!

Q&A met de verloskundige

Q&A met de verloskundige afbeelding

Fiene

Redacteur Teddy & Beer

Q&A met de verloskundige

Vandaag houden we een Q&A met de verloskundige Fenna van de verloskundigenpraktijk Stralend in Heiloo. Jullie hebben vragen ingestuurd via onze Instagram en Fenna geeft zo uitgebreid mogelijk antwoord op jullie vragen. Lees snel door voor leuke, grappige en informatieve vragen + antwoorden! We hebben de vragen gesorteerd op onderwerp en per onderwerp een paar vragen die handig zijn voor de aanstaande moeders of de al moeders zijnde.

Sporten tijdens de zwangerschap

 • Tot wanneer kan ik blijven sporten?

Zolang het voor je lijf goed voelt (zolang je niet te veel klachten krijgt) kan je doorgaan, en anders moet je minder intensief sporten. Blijven bewegen is belangrijk in de zwangerschap dus je hoeft zeker niet testoppen! Hardlopen is bijvoorbeeld niet gevaarlijk voor jou en je kindje, jij kunt zelf het beste aanvoelen wanneer je te snel of te ver gaat.

 • Met welke sporten moet ik uitkijken tijdens de zwangerschap (of het liefst vroegtijdig mee stoppen)?

Er zijn natuurlijk wel sporten waarmee je moet uitkijken en je moet zeker geen risico's nemen. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk tegen mensen aan kan botsen of kunt vallen zijn niet verstandig.

Controle + echo's bij de verloskundige

 • Wat gebeurt er tijdens een controle bij de verloskundige?

Bij de controle vragen we hoe het gaat, we vragen naar klachten, bijzonderheden of zorgen. We geven tijdens de controles voorlichting, vragen standaard bloedonderzoek aan, meten de bloeddruk, voelen aan de buik en luisteren naar het hartje.

 • Wanneer vinden de echo's plaats?

De echo's vinden op een ander moment plaats dan de controles. Echo's worden gemaakt door echoscopisten of de verloskundige zelf. De eerste echo is meestal rond de 8 weken om te kijken of er daadwerkelijk een zwangerschap is. De 10e-11e week is de termijnecho om de uitgerekende datum te bepalen. Bij de 13e en 20e week kijken ze of er lichamelijk geen afwijkingen zijn aan de baby. In de 36e week wordt er een echo gemaakt om de ligging van het kindje te beoordelen. Als er een reden is, wordt er ook 3 keer een groeiecho gemaakt (in de 28e, 32e en 36e week).

Thuis bevallen is even veilig als in het ziekenhuis.

De baby

 • Mijn baby wordt te groot geschat, wat moet ik doen? Inleiden, keizersnede of wachten?

Je gaat in ieder geval naar de gynaecoloog, daar wordt de baby nog een keer gemeten. Vaak word je door de gynaecoloog geadviseerd niet verder dan 40 weken door te lopen. Na de 40 weken kan de bevalling worden ingeleid. Een zware baby betekent niet altijd een zware bevalling.

 • Ik ben bang dat mijn baby niet past en dat ik een knip krijg, kan ik dit voorkomen?

Je kan niet altijd een knip voorkomen. Je krijgt alleen een knip op het moment dat het echt moet en als er echt geen ruimte is of de hartslag van de baby is te laag, dus je krijgt niet zomaar een knip. De Epi-no is een hulpmiddel om een knip te voorkomen. De Epi-no is een opblaasbaar siliconen ballonetje. In het derde semester van je zwangerschap kan je daarmee het perineum trainen om een knip te voorkomen. Ook kan je perineum massageolie gebruiken. Bij een perineum massage, masseer je dus de huid van het perineum. Zo maak je het soepeler en bereid je de huid voor op de bevalling.

De bevalling

 • Is thuis bevallen veilig?

Ja, alle verloskundigen zijn erop getraind om te kunnen handelen in alle situaties. We hebben alle spullen bij ons die je nodig hebt tijdens de bevalling. Thuis bevallen is even veilig als in het ziekenhuis.

 • Hoelang duurt de bevalling?

Het verschil in duur van de bevalling verschilt tussen het 1ste kind en de daarop volgende kinderen. De bevalling van het eerste kindje duurt 12 tot 16 uur en vanaf het 2e kindje gaat de bevalling sneller. Persen mag bij je eerste kindje maximaal 2 uur duren en bij je daarop volgende uren kindje maximaal 1 uur.

 • Ik ben bang om te poepen tijdens de bevalling, is dit gek?

Nee, iedereen is daar bang voor, maar dat is niet nodig! Dit gebeurt bij bijna iedereen. voor de verloskundige is dit juist een goed teken dat je de juiste kant op perst.

 • Ik vind het een gek idee dat ik tijdens de bevalling helemaal naakt lig en voor iedereen zichtbaar ben, hoe kan ik me hierover heen zetten?

Bedenk dat wij het gewend zijn en dat het ons werk is. Op het moment dat je gaat bevallen zet eigenlijk iedereen zich er wel over heen en denk je er niet meer bij na. Als je het fijn vindt kan je ook altijd een wijd t-shirt dragen.

Na de bevalling

 • Als ik hechtingen heb, hoelang blijven die zitten?

Alle hechtingen lossen in principe van zichzelf op. De uitwendige hechtingen kunnen gaan irriteren en die halen wij na ongeveer 7 dagen weg. Hoelang de hechtingen blijven zitten wisselt per persoon, meestal bij week 2 zijn de hechtingen opgelost.

 • Hoelang blijf ik bloeden na de bevalling?

Je mag tot 6 weken na de bevalling bloed verliezen. Tot die tijd mag je niet in bad, geen tampons gebruiken of vrijen in verband met infectiegevaar.

 • Hoevaak komt de verloskundige langs in de kraamweek?

We komen in ieder geval 2 tot 3 keer in de 1ste 8 dagen. We willen graag horen hoe het gaat en we doen controles bij de moeder en het kindje. We beantwoorden vragen en geven voorlichting over oa. anticonceptie.